Sümela'da çalışmalar bütün hızıyla sürüyor

Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarında işin önemli bir kısmı geride kaldı.

Sümela'da çalışmalar bütün hızıyla sürüyor
Sümela'da çalışmalar bütün hızıyla sürüyor Admin
Advert

Yaklaşık 1 buçuk yıldır restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan Sümela Manastırı'nda çalışmalar titizlikle devam ediyor. Yapılan çalışmanın en zor kısmını ise girişte bulunan bin 600 tonluk kayanın parçalanarak düşürülmesi teşkil ediyor.

Restorasyon çalışmasına bugüne kadar harcanan 5 milyon TL'ye yıl sonuna kadar yapılacak çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen 5 milyon TL daha eklendi. Yapılan faaliyetin en zor ve titizlik gerektiren bölümünü taş güçlendirme ve düşürme işi oluşturuyor. Uzman ekiplerce yürütülen bu çalışma hassasiyetle sürdürülüyor.

Kuzey yönünden başlatılan taş düşürme ve güçlendirme çalışmasının Haziran ayı sonuna kadar manastırın girişindeki merdivenlere ulaşması hedefleniyor. Bu aşamada projenin en zor bölümünü oluşturan girişteki bin 600 tonluk kayanın parçalara ayrılarak düşürülmesinin yanı sıra, manastırın içinde de 10 kişilik uzman bir ekip ölçümler ve fresklerde boya güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

Çalışmaların bu yaz mevsimi boyunca da sürmesi ve restorasyonun 2018 Haziran ayında bitirilmesi planlanıyor. Toplam restorasyon bütçesinin ise 40 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor.

Trabzon Maçka Sümela Manastırı restorasyon
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg