Şehit sayıları abartılıyor

18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası anma programı nedeniyle Eynesil’de konferans veren Prof. Alkan Çanakkale’de şehit olanlar daha az olduğunu belirtti

Şehit sayıları abartılıyor
Şehit sayıları abartılıyor Admin
Advert

Çanakkale Savaşlarında şehit olan asker sayısının bazı tarihçiler tarafından olduğundan fazla gösterildiği belirtildi. 18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası anma programı nedeniyle Eynesil’e gelerek, Çok Programlı Anadolu Lisesinde konferans veren KTÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan Çanakkale’de ve Sarıkamış’taki verilen şehitlerin bazı tarihçiler tarafından abartıldığını belirtti.

Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Çanakkale’deki kayıplarımız ile ilgili olarak Türk Tarihçiler arasındaki farklı rakamlar veriliyor. Tarihçilerimizin bazıları 57 bin, bazıları ise 3 yüz 50 bin şehit verdiğimizi söylerlerken, ATASE’ye göre, şehit düşen subay ve erlerin sayısı 57 bin 263; toplam zayiatın (yaralı, hasta, gazi, esir, kayıp) 2 yüz 11 bindir. Çanakkale Boğaz Komutanlığının yayınlarına göre, cephede şehit olanların sayısı 57 bin 184’ken, toplam kayıp yüz 96 bin 5 beşyüz 40’tır. İngiliz Erikson’a göre, şehit olan asker sayısı 56 bin 643, sakat kalan ve kayıp olanlarla toplam kayıp sayısı yüz 65 bindir. Avustralya kaynaklarına göre ise 86 bin 692 şehit, 164 bin 617 yaralanan olmuştur. Çanakkale’de düşman kayıpları ile ilgili olarak toplamda 213 bin ölü ve yaralı kayıp yüz 41bin 29 ölü ve yaralı gibi sayılar vardır. Bizim yaptığımız çalışmalarda Çanakkale’de şehit sayısı 3 yüz elli bin ya da 2 yüz 50 bin değil daha azdır. Aynı durum Sarıkamış için de geçerlidir. Sarıkamış’taki şehit sayımız 90 bin olarak söylenir. Ancak bu sayı çok daha azdır.” dedi.

Birinci Dünya Harbi’ni kaybeden Osmanlı Devleti, topraklarının hemen hemen tamamını ya doğrudan kaybetmiş, ya da geride kalanları galip devletler tarafından işgal edildiğini belirten Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Bu şekilde Osmanlı Devleti âdeta yıkılmış küller arasında kalmıştı; hâlen ayakta durmasının nedeni ise, sadece galip devletlerin isteği ve kendi siyasetleri dolayısıylaydı. Aradan fazla bir zaman geçmeden, küller arasından bir kıvılcım fışkırmış ve zamanla bütün Anadolu’yu sarararak İstiklâl Harbi halini almıştır. İşte Çanakkale Savaşları’nda alınan o zaferler; gösterilen kahramanlıklar ve fedakârlıklar, yıkılan Osmanlı Devleti’nin külleri arasında kalan kıvılcımdır. Daha da önemlisi, bu kıvılcımı tutuşturacak ve Anadolu’ya taşıyacak lider de, yukarıda anlatıldığı gibi, aynı şekilde yeni bu harplerden çıkmıştır. Bu Yarbay Mustafa Kemal Paşa’dır.Böylelikle Çanakkale Harpleri hem İstiklâl Savaşı’nın moral olarak alt yapısını oluşturmuş, hem de ona liderlik edecek kahramanın/kahramanların yetişmesine, kendini/kendilerini göstermesine vesile olmuştur. Nitekim Mustafa Kemal Paşa'nın bu başarıları, İstanbul’da büyük takdir toplamış ve kendisinin Anadolu’daki İstiklâl Harbi’ni komuta etmesi için, Sultan VI. Mehmet Vahdeddin tarafından daha sonra Samsun’a gönderilmesini sağlamıştır. Böylelikle Çanakkale’de başlayan bu süreç,İstiklâl Harbi’yle devam etmiş; bağımsızlığın kazanılması ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla hedefine ulaşmıştır.” dedi.

günebakış - Ahmet CEYLAN

Prof. Dr. Nizamettin Alkan KTÜ Çanakkale Savaşı Şehit
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg